A fejtetvek bekerülhetnek a ruházatba vagy az ágyneműbe?

A fejtetvek csak az emberi hajban élnek meg, és 3-4 óránként emberi vérrel kell táplálkozniuk.
Ezenkívül, a fejtetveknek 30 °C hőmérsékletre és nedves környezetre van szükségük ahhoz, hogy életben maradjanak. Ez azt jelenti, hogy a fejtetvek nem élnek túl hosszú ideig a hajon kívüli területeken:legfeljebb 24 órán át, illetve a legszívósabbak 48 órán át. A bolháktól eltérően a fejtetvek soha nem hagyják el a hajat, és egyik ember hajáról a másikéra terjednek.
A kezeléshez használt fésűkön, keféken és törülközőkön kívül nem szükséges lemosni vagy fertőtleníteni a személyes tárgyakat vagy az ágyneműt a fertőzés vagy újrafertőzés során. Ha azonban szeretne további lépéseket tenni, ellenőrizze, hogy nem maradtak hajszálak a személyes tárgyakon például a kalapokon, sapkákon, masnikon vagy hajgumikon, párnákon vagy plüssállatokon. Tisztítsa meg ezeket, vagy ha ez nem lehetséges, légmentesen zárható műanyag zsákban tegye ki a szabadba vagy hideg helyre 48 órára.

Hogyan kaphat fejtetűt?

Ha összeér a feje valaki olyan fejével, akinek vannak fejtetvei, ez már elegendő. Bár kevésbé valószínű, de sálak és kalapok cseréje olyasvalakivel, aki fertőzött, elősegítheti ezeknek az apró lényeknek az átkerülését az Ön fejére. Hosszú hajú gyermekek számára javasolt a haj lófarokba kötése.Ez jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy a gyermek elkapja a tetűt.

A fejtetvek képesek túlélni a hajon kívül?

Igen, de nem túl hosszú ideig. Ezek az apró lények a hajon kívül, nedves körülmények között körülbelül 24 órán át képesek túlélni.

Az Elimax® kezelés után megmoshatom a hajam normál samponnal?

Ez attól függ, hogy az Elimax® kezelőoldatot vagy az Elimax® sampont használja-e. Ha az Elimax® kezelőoldatot használta, akkor a kezelés után újra meg kell mosnia a haját normál samponnal. Az Elimax® kezelőoldat elpusztítja a fejtetveket és a serkéket, és megelőzi az újrafertőződést, de nem tisztítja a hajat. Ha az Elimax® sampont használja, akkor ez egyben meg is tisztítja a haját.

Milyen gyakran használatom az Elimax®-ot?

Az Elimax®-ot szükség szerinti gyakorisággal használhatja. Az Elimax® sampon különösen egyszerűen használható többszöri hajmosáshoz. Egy vagy két kezelés általában elegendő ahhoz, hogy a kis lényektől megszabaduljunk. Ezután azonban újra elkaphatja a fejtetveket azoktól, akik nem részesültek kezelésben. Ilyen esetben kockázat nélkül használhatja az Elimax®-ot ismét. Továbbra is ugyanolyan hatékony lesz. Mivel az Elimax® fizikai úton fejti ki a hatását, és így nem tartalmaz rovarölőszereket, a fejtetvek nem válhatnak rezisztenssé az Elimax®-szal szemben. Az Elimax® samponnal való hajmosás ugyanolyan hatékonyan tisztítja a hajat, mint a normál kettő az egyben sampon.

Az egyik gyermekemnek van fejtetve, a másiknak nincs. Mindkettőjüket kezelnem kell?

Egy tetűfésűvel ellenőrizze az összes családtagot. Csak azokat kell kezelnie, akik tetvesek. Javasoljuk azonban, hogy megelőzésképpen a többi családtagot is kezelje Elimax® samponnal, mert ez, a hajmosáshoz hasonlóan ugyancsak védelmet nyújt a fejtetvekkel szemben.

Mit tehetek a fertőzés kiújulásának elkerülése érdekében?

Rendszeresen ellenőrizze a fejtetveket egy tetűfésűvel, hogy azonnal határozott lépéseket tehessen, ha megjelennek. Ezzel megelőzheti azt is, hogy más családtagok megfertőződjenek. A hosszú hajat, amikor csak lehetséges, lófarokban viselje. És megelőzésképpen kezelje a haját Elimax®-szal.

Az Elimax® kezelés után még mindig látok fejtetveket vagy serkéket.

Amikor a fejtetvek petéket raknak, azokat egyfajta ragasztóval a hajához ragasztják. A ragasztó annyira erős, hogy az üres vagy elhalt serkék a hajhoz tapadva maradnak. Szabad szemmel nem látható, hogy a serke él-e, vagy már elpusztult. A fejtetű kezeléséhez nem szükséges az üres serkéket eltávolítani a hajból, vagy levágni a hajat. A legjobb azonban a kezelés után 7 nappal ismét ellenőrizni a hajat. Az esetlegesen benthagyott serkék addigra kifejlett tetűvé alakulnak, és így könnyebben észrevehetők.

Honnan tudhatja, hogy gyermeke tetves?

Az első jel a viszketés. Ha arra lesz figyelmes, hogy a fia vagy lánya gyakran vakarja a hajas fejbőrét, fésüléssel lehet a legjobban megtalálni a fejtetűt. Ez fontos lépés a kezelés megkezdése előtt. Sűrűn fogazott tetűfésűvel ellenőrizze a száraz hajat. Minden tincset külön ellenőrizzen. Különösen figyeljen a hajtőre, a fülek mögötti területekre és a nyakvonalra. Ez a fejtetvek és a petéik kedvenc helye. Használat után langyos szappanos vízzel öblítse ki a fésűt, a további fertőzés elkerülése érdekében. Ne aggódjon, ha élő fejtetűt talál, az Elimax® rendkívül hatékony. Mivel a fejtetvek nagyon gyorsan szaporodnak, javasoljuk, hogy a kezelést minél hamarabb kezdje el. Emellett, ne felejtse el értesíteni gyermeke iskoláját a fertőzésről.

A serkék a hajon kívül máshol is megtalálhatók?

Nem. A serkék mindig csak a hajban fordulnak elő, a hajas fejbőrhöz közel.

A fejtetvek rezisztenssé válhatnak az Elimax®-szal szemben?

Az Elimax® fizikai úton fejti ki a hatását, rovarölőszerek nélkül, ami azt jelenti, hogy a fejtetvek nem válhatnak rezisztenssé az összetevőkkel szemben. A sikertelen kezelés okai: nem megfelelő diagnózis, az utasítások be nem tartása (elégtelen mennyiségű készítmény, túlságosan rövid kezelési időszak, túlságosan kevés fejtetű és pete eltávolítása a fésűvel stb.), (újra)fertőződés a nem kezelt osztálytársak vagy családtagok miatt, az első kezelés után 7 nappal elmarad az ellenőrzés és a kezelés ismétlése szükség esetén.

Vannak mellékhatások?

Az Elimax® általában jól tolerálható. Ezért csak nagyon kevés mellékhatás alakul ki. Az előforduló mellékhatások a szem körüli viszketés és irritáció, a hajas fejbőr hámlása, a készítménnyel érintkező hajas fejbőr, fül vagy nyak irritációja és vörösödése. Általános óvintézkedésként azt javasoljuk, hogy terhes és szoptató nők az Elimax® használata előtt beszéljenek gyógyszerésszel vagy orvossal.

Mit tegyek, ha a kezelés után új fejtetveket találok?

Az Elimax®-ot kifejezetten azért fejlesztették ki, hogy elpusztítsa a fejtetveket és a serkéket. Súlyos fertőzés esetén egyes peték az első kezelés után kelhetnek ki. Ilyen esetben, újonnan kikelt fejtetvek lehetnek a hajában. De ne aggódjon, 10 napig tart, hogy ezek a fejtetvek éretté váljanak. A felnőtté válás előtt vérrel táplálkoznak, de nem tudnak szaporodni. Folytassa tovább a haj kezelését, amíg a fejtetvek el nem tűnnek.

A gyermekemnek fejtetvei vannak. Én is elkaphatom őket?

Igen. Mindenki elkaphatja a fejtetűt. Ezt azonban megelőzheti oly módon, hogy ügyel rá, hogy az Ön haja ne érintkezzen a fia vagy a lánya hajával. Azt is javasoljuk, hogy megelőzésképpen használjon Elimax® sampont, mert ez megvédi attól, hogy elkapja a fejtetveket.

Veszélyes az Elimax® a gyermekem számára?

Az Elimax® 1 éves vagy annál idősebb gyermekek számára biztonságos. Javasoljuk, hogy tegyen egy törülközőt a váll köré a kezelés megkezdésekor, hogy felfogja a lecsöpögő készítményt. Mindig mindent alaposan öblítsen le, és kerülje a termék szembe kerülését.

Hol vásárolhatom meg az Elimax®-ot?

Az Elimax® gyógyszertárban kapható.